UWAGA!

Pod rozwagę

Mieszkańcy gromady Suchacz oraz pracownicy miejscowych cegielni pragną zaopatrywać się na miejscu w pieczywo i świeże wędliny, informował Elbląski Głos Wybrzeża z 23 września 1955 r.

Do niedawna GS w Suchaczu prowadziła piekarnię we wsi Łęcze. Piekarnia ta całkowicie spełniała swoją rolę, zaopatrując w pieczywo ludność całej gromady. Ostatnio jednak ku zdziwieniu wszystkich okazało się, że piekarnia jest „nierentowna” i GS w Suchaczu postanowiła zlikwidować ją, tłumacząc się, że brak jest opału do wypieku chleba.
     Druga sprawa, odnosi się do masarni w Suchaczu, w której na skutek braku odpowiedniego zabezpieczenia towar się psuje.
     Wprawdzie PZGS w Elblągu obiecał swego czasu wyremontować masarnię, lecz jak dotychczas, nic nie uczyniono w tym kierunku.
     Mieszkańcy gromady Suchacz oraz pracownicy miejscowych cegielni pragną zaopatrywać się na miejscu w pieczywo i świeże wędliny i dlatego apelują do PZGS w Elblągu, by zainteresował się tą sprawą. Uruchomienie piekarni jest równie koniecznie, jak i zabezpieczenie masarni.
     
oprac. Olaf B.

Najnowsze artykuły w dziale Dawno temu

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...
  • ..to już godz. 15.00??? ..nio mniejsza^_^ najważniejsze - mieszkańcy gromady Suchacz łączcie się!!!
  • a moim zdaniem KC doszedł do słusznego wniosku że gromada z Suchacza nie jest w stanie wykorzystać produkcji piekarni i masarni, więc zakłady pozostaną zamkniete. Wniosek dotyczy również sklepu GS w którym psuły by się towary, więc gromadzie sklep też się nie nalezy. Podpisano wstecznie 2005, dziedzic, Al.Kw.
  • To była nierentowna czy zabrakło opału? Już wtedy ściemniali nieumiejetnie ;-) A co do psujacego się mięsa- w dobie gospodarki rynkowej proponowałbym im zapiekanie mięsiwa w cieście- dwie pieczenie na jednym ogniu ;-) Na tamte czasy byłby hicior...
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    konsument(2005-09-24)
  • skąd wy macie takcie informacje? ktoś nie ma o czym pisać i wyciąga tematy sprzed 100 lat???
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    twEEty(2005-09-26)
Reklama