Marek1960 - co Ciebie przeszkadzają auta na Starówce skoro poza wąskim sezonem tam prawie nie ma pieszych, a chodniki są najszersze w miescie. Trzeba tylko zmobilizować policję, by była tam częściej obecna i za szybszą jazdę niż dozwolone 20 km wystawiała stosowne mandaty.
Ja tutaj mieszkam od lat a mieszkałem też na innych starówkach lub w pobliżu i widzę różnicę, po prostu auta nie powinny wjeżdżać na Starówkę bo wtedy to już nie jest Starówka, ot cała filozofia, proszę sobie pojechać do Krakowa, Warszawy, Gdańska, Olsztyna, czy choćby ostatnio Gliwice, wszędzie, gdzie zamknęli wjazd na Starówki nastąpił rozwój. Oczywiście, zawsze są oburzeni, bo każdy chciałby swoim autem podjechać pod same drzwi tego czy owego. Mnie samochody nie przeszkadzają, sam mam, ale ja trzeba to mój mogę parkować poza Starówką. Starówką powinna być tak zorganizowana, żeby wymuszać na ludziach poruszanie się po niej pieszo, inaczej to nie zadziała. A na naszej Starówce to mamy lokale do wynajęcia co krok, żadnych ciekawych sklepów, trochę knajp, trochę ciuchów, ciekawe miejsca powstaną jak będą ludzie tutaj przychodzić i spacerować, to zahaczą o różne miejsca, póki co to nawet sklepu z pamiątkami nie ma porządnego, a turyści są, są, a będzie jeszcze więcej, ale jak powiedział mój kolega z Niemiec co to za altstad, że samochody na mnie trąbią jak idę z dzieckiem i ja się z nim zgadzam, bo widzę jak to na co dzień wygląda. Jest potencjał, mamy co pokazać, ale trzeba odwagi.