UWAGA!

Przygotują poznaniakom dania regionalne

 Elbląg, Swoją potrawę przygotowuje Natalia Chromińska.
Swoją potrawę przygotowuje Natalia Chromińska.

Czworo uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Elblągu wyjedzie dziś (20 października) w nocy do Poznania, by wziąć udział w konkursie na wielkopolskie danie regionalne z sera smażonego. Spośród przepisów na to danie zgłoszonych z całej Polski jury wybrało do finału 12 najlepszych, w tej liczbie cztery „elbląskie” – zobacz.

Do finału konkursu zakwalifikowano 12 potraw nadesłanych z całego kraju, w tym aż cztery uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu: Macieja Rudzia, Karola Szycy, Natalii Chromińskiej i Patryka Hadziewicza. Całej czwórce pomagała nauczycielka Urszula Mikjaniec. Potrawy trzeba było wymyślić, potem wielokrotnie je przygotowywać, ulepszając, aż w końcu można było zgłosić do konkursu.
       Oprócz „elbląskiej” czwórki do finału konkursu zakwalifikowali się uczniowie szkół gastronomicznych z Poznania, Pionek, Grodziska Wielkopolskiego i Warszawy. Jutro cała dwunastka stawi się w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, by w finale – pod okiem jurorów – przyrządzić zgłoszone do konkursu potrawy. Każdy finalista będzie musiał w ciągu 45 minut przygotować sześć porcji swojego dania (sześć talerzy). W jury zasiądą m.in. rektor Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu dr Roman Dawid Tauber i Hanna Szymanderska, dziennikarka i autorka książek kulinarnych.
       Organizatorem konkursu jest Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska „Top-Tomyśl” przy współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Wielkopolskiego. Celem konkursu jest opracowanie nowych receptur dań kuchni wielkopolskiej w oparciu o wielkopolski ser smażony produkowany przez OSM „Top-Tomyśl”. „Chcielibyśmy, aby potrawy, które zostaną przedstawione w naszym konkursie, były serwowane w wielkopolskich restauracjach jako typowe, wielkopolskie dania regionalne” – napisali organizatorzy konkursu.
       Dla władz naszego województwa może to być podpowiedź jeszcze jednego sposobu wypromowania kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla, a przy okazji całego województwa.
       Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych w Elblągu coraz częściej uczestniczą w konkursach kulinarnych i odnoszą w nich coraz większe sukcesy. Młodym kucharzom kibicuje (i pomaga) grupa dorosłych elblążan, nawet nie z branży gastronomicznej, najwytrwalej pan Grzegorz, absolwent tej szkoły sprzed trzydziestu lat.
       Elbląskiej czwórce życzymy powodzenia.
      
      
PD

Najnowsze artykuły w dziale Wiadomości

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (od najstarszych opinii)
Reklama