O wyższości miodu nad cukrem będzie można przekonać się w weekend w podelbląskich Karczowiskach. W sobotę rozpoczynają się Targi Pszczelarskie.
Początek imprezy zaplanowano na godzinę 10.00. Mają to być - według organizatorów - jedne z największych tego typu targów w województwach pomorskim i warmińsko - mazurskim. Targi są adresowane nie tylko do pszczelarzy, ale także do konsumentów i miłośników miodu.
- Podczas Targów będzie można obejrzeć najnowocześniejszy dostępny na rynku sprzęt pszczelarski oraz zapoznać się z metodami i technologiami, które decydują o jakości miodu - mówi Waldemar Badeński, jeden z organizatorów Targów. - Całość chcemy utrzymać w konwencji pikniku, "pół żartem, pół serio".
W atmosferze żartu prowadzone będą konkursy z nagrodami, zaś całkiem na serio naukowcy wygłoszą wykłady o miodzie oraz pszczelarstwie. Goście będą mogli także posmakować oraz kupić praktycznie każdy dostępny w Polsce rodzaj miodu.
Organizatorzy chcą również przekonać zwiedzających o wyższości miodu nad cukrem, który nazywają "jakimś tam substratem buraka cukrowego".
- Miód jest od tysięcy lat znany jako naturalny środek słodzący, smaczny i zdrowy, a do tego może być wykorzystany w sposób nie tylko spożywczy np. w medycynie naturalnej - dodaje Waldemar Badeński.
- Podczas Targów będzie można obejrzeć najnowocześniejszy dostępny na rynku sprzęt pszczelarski oraz zapoznać się z metodami i technologiami, które decydują o jakości miodu - mówi Waldemar Badeński, jeden z organizatorów Targów. - Całość chcemy utrzymać w konwencji pikniku, "pół żartem, pół serio".
W atmosferze żartu prowadzone będą konkursy z nagrodami, zaś całkiem na serio naukowcy wygłoszą wykłady o miodzie oraz pszczelarstwie. Goście będą mogli także posmakować oraz kupić praktycznie każdy dostępny w Polsce rodzaj miodu.
Organizatorzy chcą również przekonać zwiedzających o wyższości miodu nad cukrem, który nazywają "jakimś tam substratem buraka cukrowego".
- Miód jest od tysięcy lat znany jako naturalny środek słodzący, smaczny i zdrowy, a do tego może być wykorzystany w sposób nie tylko spożywczy np. w medycynie naturalnej - dodaje Waldemar Badeński.
OP