Projekt pod nazwą „Rozsmakuj się w tradycji” Uniwersytetu Trzeciego Wieku i Osób Niepełnosprawnych w Elblągu współfinansowany ze środków Samorządu Woj. Warmińsko-Mazurskiego, realizowany przy współpracy z Uniwersytetem Trzeciego Wieku w Pasłęku, Uniwersytetem Trzeciego Wieku w Szczytnie, z Zespołem Szkół Gospodarczych w Elblągu, TV TRUSO, gazetą internetową PortEl.pl, Elbląskim Klubem Szefów Kuchni, Gospodą w Jerutkach, Restauracją Amore Mio w Elblągu od sierpnia 2021r.
Celem projektu było ugruntowanie i poszerzenie wiedzy na temat dziedzictwa kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla, zdrowej żywności oraz producentów w regionie, którzy taką wytwarzają, promocja poprzez wykłady i udział w zorganizowanych warsztatach kulinarnych zdrowej regionalnej żywności. Zobacz więcej zdjęć.
W ramach projektu zrealizowane zostały 3 wykłady i 3 warsztaty:
- wykład „Bogactwo kulinarne miodu wczoraj i dziś",
- warsztaty wyjazdowe do Gospody w Jerutkach „Kuchnia dawnych Prus Wschodnich i Powiśla",
- warsztaty stacjonarne w restauracji „Amore Mio" - „Dziczyzna na stołach Warmii, Mazur i Powiśla",
- wykład „Zupy - sycące i wartościowe potrawy kuchni warmińsko-mazurskiej i powiślańskiej"
- wykład „Tradycyjne przetwory mleczne w kuchni Warmii, Mazur i Powiśla"
- warsztaty stacjonarne we współpracy z Zespołem Szkół Gospodarczych w Elblągu „Tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe"
Projekt realizowany w terminie od 1.VIII - 30.XII.2021r.
---materiał promocyjny---