UWAGA!

Słodkie Włochy na talerzu. Warsztaty kulinarne w bibliotece

 Elbląg, Słodkie Włochy na talerzu. Warsztaty kulinarne w bibliotece
fot. Anna Dembińska

Choć zdaje się, że upalne dni już nie wrócą, to na pyszny, letni przysmak nigdy nie jest za późno. Miłośnicy deserów oraz kuchni włoskiej mieli okazję zapoznać się w środę (18.07) ze smakołykami prosto ze słonecznej Italii. Zobacz zdjęcia.

W środę w Bibliotece Elbląskiej przy ul. św. Ducha odbyły się warsztaty kulinarne. Zajęcia pt. "Włoskie słodkie desery" poprowadził Przemysław Zwański, szef kuchni w elbląskiej restauracji Amore Mio. Były to już kolejne warsztaty organizowane w ramach akcji Lato w Formie. Tym razem ich uczestnicy odkryli tajemnice włoskich deserów: tiramisu, pannacotty oraz neapolitańskiej rumbaby, z którą wiąże się pewna legenda.
       - Rumbaba powstała w momencie, kiedy wygnaliśmy naszego króla do Włoch. Podobno jeden z kucharzy, który upiekł mu babę neapolitańską został nią trafiony, ponieważ była twarda - opowiadał szef kuchni. - Została zamoczona w syropie z rumem i tak powstała neapolitańska rumbaba. Można powiedzieć, żeśmy Włochy obdarowali.
       Warsztaty rozpoczęły się od przygotowania tiramisu. Uczestnicy na bieżąco mogli obserwować proces powstawania tego włoskiego przysmaku, a następnie spróbować i ocenić deser. Kilka tuzinów słoiczków z tiramisu przygotowanych zostało już poprzedniego dnia przez Przemysława Zwańskiego. Wszyscy zgodnie oznajmili, że deser był smaczny. Następnie przyszła kolej na pannacottę oraz rumbabę.
       Choć większość uczestników warsztatów stanowili seniorzy, nie zabrakło również młodszego pokolenia. - Byliśmy tu rok temu na warsztatach "Las w słoiku", a w tym roku przyszliśmy nauczyć się czegoś nowego. Chyba każdy lubi tiramisu, więc ta wiedza się przyda - mówi 21-letni Karol, który przyszedł na zajęcia wraz z 12-letnim bratem, Wojtkiem.

Julia Nasarzewska

Najnowsze artykuły w dziale Społeczeństwo

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...
  • No faktycznie młodzieży pół sali, ale Niesyety godzina słaba i mogli przybyć emeryci i rencisci ale przynajmniej mieli jakąś rozrywkę w mieście,
  • Złota trzcionka za ten tytuł
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    1,2,3,redaktor(2021-08-18)
  • Nazwy deserów to panna cotta a nie pannacotta i babà al rum albo po polsku babà z rumem a nie rumbaba. Proszę poprawinie używać nazw deserów.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    2
    0
    elblążanin54(2021-08-18)
  • Sama młodzież. Piekne nowe pokolenie. .. No ale przynajmniej emeryci i rencisci maja co robić w Elblągu. ..
  • to z rozwaga bo cukrzyca, emeryta to raczej jakis relaks albo wzmocnienie miesni a nie faszerowanie sie cukrem. .. .Tak toi jest jak nie trafnie dobiera sie produkt do odbiorców. .. .
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    echhh te emblomgi(2021-08-19)
Reklama