UWAGA!

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (wybrany wątek)
  • MariuszLewandowski-Fc Panie Budziński druga zółta kartka za brak przygotowania. Sylwia Bożyk nie jest opiekunem Młodzieżowej Rady Miasta albowiem jak wynika z analizy prawnej Rady Miasta opiekun taki może być tylko jeden. To że mojej wypowiedzi nie zrozumiał sprawny inaczej bezradny Traks nie oznacza że Pan jako Jedyny Opiekun MRM może się ośmieszać mówiąc takie bzdury. Nie jest Pan już radnym na próbę i proszę swoją wypowiedź sprostować albo do tematu wrócimy na kolejnej Sesji. Pani Bożyk jest pełnomocnikiem Prezydenta do spraw młodzieży i jest odpowiedzialna za współpracę i pomoc młodym radnym w ich pracy ale nie jest opiekunem choćby z tego powody że niepełnosprawni politycznie politycy PIS-u zamiast zastosować w ustawie zapis o Opiekunach użyli słowa "opiekun". Jeśli ma Pan tak znać prawo to proponuję złożyć mandat.....
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    5
    8
    MariuszLewandowski-Fc(2025-04-02)
  • @MariuszLewandowski-Fc - 6.Pełnomocnik ds. Dzieci i Młodzieży Koordynuje i podejmuje działania na rzecz zapewnienia ochrony oraz pomocy dzieciom i młodzieży, inicjuje programy służące poprawie warunków ich życia, reprezentuje Prezydenta Miasta w kontaktach z instytucjami i organizacjami działającymi na rzecz dzieci i młodzieży oraz sprawuje opiekę nad Młodzieżową Radą Miasta Elbląga.
    1
    2
    Elblążanin5(2025-04-02)
  • @MariuszLewandowski-Fc - Jest opiekunem MRM, to wynika wprost z jej kompetencji urzędowych i o to chodziło temu radnemu.
    1
    0
    Elblążanin5(2025-04-02)
  • MariuszLewandowski-Fc @Elblążanin5 - Zapis jest niezgodny ze statutem MRM przyjętym na podstawie nowelizowane w tamtym roku ustawy gdzie ograniczono ilość opikunów do 1 osoby. Wybór MRM był moim zdaniem niezbyt demokratyczny ale zapadł i został nim Radny Tomasz Budziński. Co innego sprawować opiekę nad MRM z ramienia Prezydenta a co innego być Opiekunem MRM wybranym przez tą Radę. Proponuje spojrzeć w Protokół z pierwszej Sesji MRM - ja tam byłem więc w razie czego możemy dalszą dyskusje prowadzić przed Prokuratorem o ile szanowny Pan lub Pani zarzuca mi kłamstwo...
    2
    3
  • MariuszLewandowski-Fc @Elblążanin5 - USTAWA z dnia 20 kwietnia 2021 r. o zmianie ustawy o samorządzie gminnym, ustawy o samorządzie powiatowym, ustawy o samorządzie województwa oraz ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie pkt 12.Młodzieżowa rada gminy może posiadać opiekuna. Decyzja Prezydenta nawet zapisana w zakresie obowiązków Pani Bożyk nie czyni jej opiekunem bo ten może być TYLKO JEDEN. Kolejna PIS-owska bzdura niszcząca Państwo. Moim zdaniem jak to powiedziałem na Sesji RM chodziło o monopolizację wpływu na młodych ludzi przez polityków PIS-u.... Dziś działa to na rzecz polityków Platformy Obywatelskiej, Za takie rzeczy powinno się P-Osłów sadzać do więzienia na długie lata. Radny ma obowiązek znać ustawy i je stosować a co najważniejsze - wnosić w naszym imieniu ich zmianę. I takiego Apelu od Rady Miasta wypada oczekiwać wraz z sprostowaniem wypowiedzi Radnego. Jak się na czymś nie znasz to się tym nie zajmuj a jak się czymś zajmujesz to nie błaznuj. W Radzie Miasta widzę co najmniej paru błaznów choć nie wszyscy noszą spodnie.
    1
    2
  • @MariuszLewandowski-Fc - Dzisiaj 20 rocznica śmierci JPII, Hołd pruski, a ten znowu o więzieniu. Tęsknisz? Wracaj.
  • MariuszLewandowski-Fc Kolego kaleczny masz rozum cała myśl społeczne Jana Pawła II była oparta o prawdę a walka o prawdę to pierwszy obowiązek katolika bo tylko z prawdy wynika sprawiedliwość i tylko w niej można szukać Boga. Co zaś do więzienia to już chce mnie tam posadzić Poseł Śliwka i na spokojnie chętnie się tam wybiorę za to że przyczyniłem się do jego porażki w wyborach na Prezydenta Elbląga. Na razie nawet w pierdlu mnie nie chcą ale może posadzą mnie razem z Ziobro wtedy szubko mu wyperswaduje za co siedzi. Hołd Pruski był pyrrusowym zwycięstwem bo to Prusy w zasadzie stworzyły Niemcy jako państwo. Gdyby zamiast hołdu lennego Prusy wcielono do Rzeczypospolitej Europa wyglądałaby zupełnie inaczej a w liczbie stolic Polskich Województw mógłbyś zobaczyć i Berlin i Moskwę. Życie
    0
    7
  • @MariuszLewandowski-Fc - Szanowny Panie, broń Boże nie zarzucam Panu kłamstwa. Piszę z perspektywy prostego inżyniera i emeryta, będącego zielonym w temacie Młodzieżowych Rad. Jeśli miał Pan okazję uczestniczyć w tych wydarzeniach, z pewnością ma Pan większą wiedzę na ten temat niż ja. Pozdrawiam
    1
    1
    Elblążanin5(2025-04-02)
  • MariuszLewandowski-Fc @Elblążanin5 - Rozumiem że nie ogarnia Pan systemy prawnego Rzeczypospolitej - o ile można mówić o systemie a wykształcenie techniczne w zasadzie takie zrozumienie uniemożliwia. Wyłapał Pan sprzeczność w zapisach prawa lokalnego i zapewne Prezydent zmieni treść zakresu obowiązków Pani Bożyk natomiast co do większej wiedzy to bym się spierał czy ktoś posiada podstawową wiedze w zakresie tego jak ma a jak funkcjonuje ten kraj w praktyce. Teza o państwie teoretycznym na podbudowie z kartonu jest nadal aktualna. Normy ISO ciągle harmonizują a są o wiele wymierniejsze niż samorząd. A w sprawie Statutu MRM i ilości opiekunów prosiłem o opinię Senatora Dziewałtowskiego i niestety przyznał że opiekun zgodnie z tymi przepisami może być tylko jeden Proszę posłuchać sesji z 27 lutego od godziny 2-30.Jest tam zapis mojego wystąpienia i żenującej riposty bezradnego "traksika" Warto posłuchać tego popisu niekompetencji polityka PIS-u....
    1
    5
  • @Elblążanin5 - Tak, tak, dobrze Pan inżynier szanowny ucha nadstawi i niech wie, kto wie. Podobnie jak politykierzy różne są osoby. Może się zdarzyć, że taki uniesiony ambicjami różnymi osobnik skacze... , i skacze i z tego skakania, to tyle, co z konferencji promującej wiedzę o pracowitości RM i radnych z KO w szczególności. Co tam będę się rozpisywał; są znawcy tematyk młodzieżowych i rad też - niemali. W pocie czoła dzielą się wiedzą zdobytą - docenci. - DOCENIMY. Z pewnością doceńcimy.
    0
    0
    Takie heheszki(2025-04-02)
Reklama