UWAGA!

Nadmorskie bary pod lupą

Inspekcja Handlowa przeprowadziła kontrolę prawidłowości funkcjonowania placówek gastronomicznych w rejonach o nasilonym ruchu turystycznym. Kontrolą objęto 5 podmiotów gospodarczych. Nieprawidłowości stwierdzono w 3 placówkach!

Kontrolowane placówki działały legalnie, przedsiębiorcy okazali zaświadczenia o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej (4) oraz odpis z rejestru sądowego (1 placówka).
     W żadnej z kontrolowanych placówek gastronomicznych nie stwierdzono przypadków aby surowce, półprodukty, towary handlowe miały przekroczone terminy przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości.
     Pod względem prawidłowości oznakowania zbadano 86 partii produktów, przy czym nieprawidłowości nie stwierdzono.
     W dwóch placówkach posługiwano się wagami elektronicznymi z nieaktualnymi cechami legalizacji. W trakcie kontroli przedsiębiorcy wycofali wagi z użytku celem dokonania legalizacji.
     Do badań laboratoryjnych pobrano 6 naparów kawy naturalnej oraz 4 drinki alkoholowe, z czego zakwestionowano 2 napary kawy naturalnej ze względu na niedobór surowca w stosunku do deklaracji, zaś w 2 drinkach alkoholowych stwierdzono nieznaczne niedobory alkoholu, jednak po uwzględnieniu 10% tolerancji badanych drinków nie kwestionowano.
     Stwierdzone wykroczenia były podstawą do ukarania osób odpowiedzialnych mandatami karnymi.
oprac. Anieze

Najnowsze artykuły w dziale Społeczeństwo

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...
  • tu 10 %, tam 10 %. .. jakby nie mozna było zrobić zgodnie z wymaganiami -
  • JASNOŚĆ Takie kontrole to sie przed sezonem robi a nie po !
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    JASNOŚĆ(2008-10-10)
  • No genialne, po sezonie nadmorskie bary kontrolowac. .. .. Ja proponuje jeszcze latem kontrolowac odkryte lodowiska a w lutym grzybiarzy i zbieraczy jagód. .. ..
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    gandziaaa(2008-10-10)
  • Szkoda, ze PIH nie prowadzi kontroli jednoczesnie z SANEPIDEM i to w sezonie. .. teraz to moga sobie pogwizdac, a gastronomowie maja ubaw po pachy. ..
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    Urlopowicz(2008-10-10)
  • Ale nieeeee. .. .w zesonie to sie rybami zajadaja nad morzem a jak im sie nie spodoba to "my tu Qwa jeszcze wrocimy" i wrocili po sezonie. Polska piekny kraj dba o turystow. ..
  • PIH do likwidacji oni chyba nie zdaja sobie sprawy kto faktycznie na nich pracuje to ci wlasinie co prowadza bary sklepy itp placówki a kliient sam oceni sprzedajacego i albo wruci do niego albo nie
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    Obywatel(2008-10-12)
Reklama