Inspekcja Handlowa przeprowadziła kontrolę prawidłowości funkcjonowania placówek gastronomicznych w rejonach o nasilonym ruchu turystycznym. Kontrolą objęto 5 podmiotów gospodarczych. Nieprawidłowości stwierdzono w 3 placówkach!
Kontrolowane placówki działały legalnie, przedsiębiorcy okazali zaświadczenia o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej (4) oraz odpis z rejestru sądowego (1 placówka).
W żadnej z kontrolowanych placówek gastronomicznych nie stwierdzono przypadków aby surowce, półprodukty, towary handlowe miały przekroczone terminy przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości.
Pod względem prawidłowości oznakowania zbadano 86 partii produktów, przy czym nieprawidłowości nie stwierdzono.
W dwóch placówkach posługiwano się wagami elektronicznymi z nieaktualnymi cechami legalizacji. W trakcie kontroli przedsiębiorcy wycofali wagi z użytku celem dokonania legalizacji.
Do badań laboratoryjnych pobrano 6 naparów kawy naturalnej oraz 4 drinki alkoholowe, z czego zakwestionowano 2 napary kawy naturalnej ze względu na niedobór surowca w stosunku do deklaracji, zaś w 2 drinkach alkoholowych stwierdzono nieznaczne niedobory alkoholu, jednak po uwzględnieniu 10% tolerancji badanych drinków nie kwestionowano.
Stwierdzone wykroczenia były podstawą do ukarania osób odpowiedzialnych mandatami karnymi.
W żadnej z kontrolowanych placówek gastronomicznych nie stwierdzono przypadków aby surowce, półprodukty, towary handlowe miały przekroczone terminy przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości.
Pod względem prawidłowości oznakowania zbadano 86 partii produktów, przy czym nieprawidłowości nie stwierdzono.
W dwóch placówkach posługiwano się wagami elektronicznymi z nieaktualnymi cechami legalizacji. W trakcie kontroli przedsiębiorcy wycofali wagi z użytku celem dokonania legalizacji.
Do badań laboratoryjnych pobrano 6 naparów kawy naturalnej oraz 4 drinki alkoholowe, z czego zakwestionowano 2 napary kawy naturalnej ze względu na niedobór surowca w stosunku do deklaracji, zaś w 2 drinkach alkoholowych stwierdzono nieznaczne niedobory alkoholu, jednak po uwzględnieniu 10% tolerancji badanych drinków nie kwestionowano.
Stwierdzone wykroczenia były podstawą do ukarania osób odpowiedzialnych mandatami karnymi.
oprac. Anieze