W Zespole Szkół Gospodarczych odbył się szkolny konkurs pt. „Łosoś w różnych odsłonach”. Wygrał łosoś na sianie z batatów z kremem z dyni w towarzystwie krewetki i chipsami z jarmużu. Najwyższym smakiem wykazały się trzecioklasistki Angelika Nienadowska i Aleksandra Grigorian.
Do konkursu przystąpili uczniowie:
Daria Deniziak, Maciej Zalewski II a TG (III miejsce)
Ravioli z łososiem, pokryte pianą cytrynową w towarzystwie chipsa z dyni i pudru z krwawnika, podane na consomme z suszonych grzybów leśnych
Angelika Nienadowska, Aleksandra Grigorian III a TG (I miejsce)
Marynowany łosoś na sianie z batatów z kremem z dyni w towarzystwie krewetki i chipsami z jarmużu
Damian Pietras, Karol Wisowaty IV a TG
Marynowany łosoś z musem selerowym
Antoniewicz Paulina, Sułkowska Patrycja II a Bsz
Pieczony łosoś z musem krewetkowym i sosem kokosowo-szafranowym oraz warzywnym tagiatelle
Kinga Paurowska, Karol Pawłowski II a TG
Pieczony łosoś z sałatką chlebową oraz sosem zabajone
Agnieszka Byczyńska, Emilian Winiarski III a TG
Łosoś sous vide z orzeźwiającymi dodatkami
Małgorzata Łacina, Natalia Wiśniewska I a TG (II miejsce)
Łosoś sous vide w towarzystwie sosu grzybowego na puree pietruszkowo-selerowym z oliwą pietruszkową, chipsem orzechowym oraz pudrem z masła
Organizatorkami były Dorota Olejnik i Marta Gołębiowska. Podczas konkursu zaprezentowano siedem zakąsek z łososia. Każdy z uczniów miał do wykonania po dwie porcje dania głównego z zastosowaniem łososia.
Ocen zakąsek dokonało profesjonalne jury, w skład którego weszli kucharze i szefowie kuchni renomowanych restauracji.
Daria Deniziak, Maciej Zalewski II a TG (III miejsce)
Ravioli z łososiem, pokryte pianą cytrynową w towarzystwie chipsa z dyni i pudru z krwawnika, podane na consomme z suszonych grzybów leśnych
Angelika Nienadowska, Aleksandra Grigorian III a TG (I miejsce)
Marynowany łosoś na sianie z batatów z kremem z dyni w towarzystwie krewetki i chipsami z jarmużu
Damian Pietras, Karol Wisowaty IV a TG
Marynowany łosoś z musem selerowym
Antoniewicz Paulina, Sułkowska Patrycja II a Bsz
Pieczony łosoś z musem krewetkowym i sosem kokosowo-szafranowym oraz warzywnym tagiatelle
Kinga Paurowska, Karol Pawłowski II a TG
Pieczony łosoś z sałatką chlebową oraz sosem zabajone
Agnieszka Byczyńska, Emilian Winiarski III a TG
Łosoś sous vide z orzeźwiającymi dodatkami
Małgorzata Łacina, Natalia Wiśniewska I a TG (II miejsce)
Łosoś sous vide w towarzystwie sosu grzybowego na puree pietruszkowo-selerowym z oliwą pietruszkową, chipsem orzechowym oraz pudrem z masła
Organizatorkami były Dorota Olejnik i Marta Gołębiowska. Podczas konkursu zaprezentowano siedem zakąsek z łososia. Każdy z uczniów miał do wykonania po dwie porcje dania głównego z zastosowaniem łososia.
Ocen zakąsek dokonało profesjonalne jury, w skład którego weszli kucharze i szefowie kuchni renomowanych restauracji.
inf. nadesłana