UWAGA!

Gorzki smak sardynek

Pracownicy Inspekcji Handlowej skontrolowali trzy elbląskie sklepy i hurtownię, które oferowały do sprzedaży konserwy rybne. Ich zastrzeżenia wzbudziły sardynki, które były gorzkie i zbyt tłuste.

Kontrolę przeprowadzono w trzech dużych sklepach hurtowni. Zbadano prawidłowość oznakowania 64 partii przetworów rybnych o wartości 2 tys. 970 zł.
     - Oznakowanie opakowań było prawidłowe i zgodne z obowiązującymi przepisami w tym z ustawą o języku polskim - informują inspektorzy. - Producenci zbadanych przetworów rybnych nie deklarowali zastosowania do ich produktów niedozwolonych substancji dodatkowych. Nie stwierdziliśmy również przeterminowanych puszek.
     Do badań w laboratorium inspektorzy pobrali próby z dziewięciu partii przetworów rybnych, głównie były to konserwy rybne o wartości 331 zł.
     - Konserwy rybne, głównie z sardynek, miały niewłaściwy smak - mówią inspektorzy. - Był on mało słony, gorzki, ryby były suche, rozpadające się, miały również uszkodzoną skórę. Były też ryby niewłaściwe przygotowane m.in. pozostawione z płetwami grzbietowymi. Wartość tłuszczu była wyższa niż prawidłowa, zaś białka było za mało. Koreczki śledziowe zawierały wyższą od dozwolonej zawartość sacharyny i jej soli.
     Inspektorzy nie mieli natomiast zastrzeżeń co do warunków przechowywania przetworów rybnych.
     W związku ze złą jakością konserw rybnych inspektorzy skierowali pisma do ich producentów lub importerów, jak również do Wojewódzkich Inspektoratów Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych.
A

Najnowsze artykuły w dziale Społeczeństwo

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...
Reklama