UWAGA!

Bez chleba (i grochówki) to się nie najesz!

 Elbląg, Bez chleba (i grochówki) to się nie najesz!
Fot. Anna Dembińska

Warsztaty pieczenia chleba i wspólne gotowanie – to atrakcje, które dziś (27 sierpnia) na Elbląskim Święcie Chleba zaproponował uczestnikom Elbląski Klub Szefów Kuchni. Daniem dnia była grochówka. Zobacz zdjęcia.

Bułka bułce nierówna, a swoich sił w przygotowaniu wypieków mogli dziś spróbować młodzi uczestnicy Elbląskiego Święta Chleba. Co zrobić, żeby wypiek był smaczny?

- Liczy się dobra mąka, wiele zależy od tego, jaką bułkę robimy, z mąki pszennej, żytniej czy mieszanej. Ważne jest też to, czy robimy na drożdżach, czy przygotowujemy pieczywo na zakwasie. W wypieki trzeba przede wszystkim włożyć serce, starannie wyrobić ciasto, żeby miało odpowiednią konsystencję – odpowiada Michał Denesiuk z Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni.

A co z grochówką? Dlaczego ta na festynach czy jarmarkach smakuje inaczej niż ta domowa?

- Klimat miejsca, w którym jemy, ma wpływ na to, jak smakują potrawy - podkreśla Michał Denesiuk. - Nasza dzisiejsza grochówka jest wyjątkowa, bo przygotowana na kuchni polowej. Jeszcze inaczej będzie smakowała przygotowana na ognisku, a inaczej w warunkach domowych. Rolę jak zawsze odgrywa jakość składników, w tym przypadku również rodzaj grochu, którego użyjemy do gotowania.

  Elbląg, Bez chleba (i grochówki) to się nie najesz!
Fot. Anna Dembińska

Te wszystkie czynniki wpływają na smak, jak i tajemnica szefa kuchni, który zawsze może zrobić coś po swojemu w przypadku danej potrawy – podkreśla nasz rozmówca. Dodaje, że można przecież dodać do grochówki jakieś grzanki. kluski itp. Elbląski Klub Szefów Kuchni na miejskie święto przygotował jednak klasyczną, "wojskową" grochówkę, "bez udziwnień, jak u babci". Chętnych na spróbowanie zupy nie brakowało.

W dzisiejsze gotowanie na starówce była zaangażowana m. in. Zuzanna Kufel, uczennica ZSG. Pomagała przygotować wypieki młodym uczestnikom jarmarku.

- Dzieci przygotowywały bułki formując je w dowolne kształty, mogły przygotować wypiek ze słonecznikiem, cebulką, pestkami dyni... - wymienia Zuzanna.

To nie koniec kulinarnych atrakcji na starówce, o 17 zaplanowano pokazy pieczenia chleba. Szczegółowy program Elbląskiego Święta Chleba jest tutaj.

TB

Najnowsze artykuły w dziale Społeczeństwo

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
Reklama