
Autorem przepisu jest Michał Abramowski z Zespołu Szkół Rolniczych w Nowym Mieście Lubawskim, uczestnik konkursu o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. Wypróbujcie go.
Składniki na 6 porcji: 6 udek, 3 duże pomarańcze, 6 łyżek miodu, 6 łyżek francuskiej musztardy, 3 torebki ryżu (po 100g), sól, pieprz do smaku, kilka listków natki pietruszki.
Przygotowanie marynaty: Wycisnąć sok z jednej pomarańczy. Do soku dodać miód i musztardę, dokładnie wymieszać.
Sposób przygotowania: Udka umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, natrzeć solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego włożyć udka i wetrzeć w nie wcześniej przygotowaną marynatę, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 1,5 godziny w temperaturze 200°C. Pozostałe pomarańcze sparzyć, osuszyć. Skórkę z jednego owocu pokroić w paseczki, a miąższ w plasterki. Po ok. 45 minutach pieczenia udka odwrócić, kilka razy posmarować miodową marynatą i posypać pokrojonymi paseczkami pomarańczy. Na 15 minut przed końcem pieczenia dodać plasterki pomarańczy, a temperaturę zwiększyć do 225°C, aby udka przyrumieniły się. W międzyczasie ugotować ryż na sypko. Udka podawać z ryżem.
Smacznego.
Przygotowanie marynaty: Wycisnąć sok z jednej pomarańczy. Do soku dodać miód i musztardę, dokładnie wymieszać.
Sposób przygotowania: Udka umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, natrzeć solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego włożyć udka i wetrzeć w nie wcześniej przygotowaną marynatę, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 1,5 godziny w temperaturze 200°C. Pozostałe pomarańcze sparzyć, osuszyć. Skórkę z jednego owocu pokroić w paseczki, a miąższ w plasterki. Po ok. 45 minutach pieczenia udka odwrócić, kilka razy posmarować miodową marynatą i posypać pokrojonymi paseczkami pomarańczy. Na 15 minut przed końcem pieczenia dodać plasterki pomarańczy, a temperaturę zwiększyć do 225°C, aby udka przyrumieniły się. W międzyczasie ugotować ryż na sypko. Udka podawać z ryżem.
Smacznego.
mk