
Autorem przepisu jest Łukasz Słodkowski z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie, uczestnik konkursu o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. Wypróbujcie go.
Składniki na 6 porcji: 6 udek, ½ małego słoiczka miodu, 6 jabłek, 100 g rodzynek, sok z jednej cytryny, 6 ziemniaków, świeża bazylia, marynata: majeranek, słodka papryka, sól, pieprz, cukier, kostka rosołowa, sok z mandarynki.
Sposób przygotowania: Udka natrzeć marynatą dzień wcześniej. Ułożyć na skórkach od jabłek, polać bulionem z rozpuszczoną częścią miodu i upiec w temperaturze 180 stopni C. Udka podsmażyć na reszcie miodu z rodzynkami. Z umytych i obranych ziemniaków wydrążyć kulki, które usmażyć w głębokim tłuszczu. Upieczone udka ułożyć na podsmażonych jabłkach i polać sosem z miodu i rodzynek. Podawać z kulkami ziemniaczanymi.
Smacznego.
Sposób przygotowania: Udka natrzeć marynatą dzień wcześniej. Ułożyć na skórkach od jabłek, polać bulionem z rozpuszczoną częścią miodu i upiec w temperaturze 180 stopni C. Udka podsmażyć na reszcie miodu z rodzynkami. Z umytych i obranych ziemniaków wydrążyć kulki, które usmażyć w głębokim tłuszczu. Upieczone udka ułożyć na podsmażonych jabłkach i polać sosem z miodu i rodzynek. Podawać z kulkami ziemniaczanymi.
Smacznego.
oprac. mk