UWAGA!

Udka na jabłkach w słodkim sosie

 Elbląg, Udka na jabłkach w słodkim sosie
(fot. rb)

Autorem przepisu jest Łukasz Słodkowski z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie, uczestnik konkursu o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. Wypróbujcie go.

Składniki na 6 porcji: 6 udek, ½ małego słoiczka miodu, 6 jabłek, 100 g rodzynek, sok z jednej cytryny, 6 ziemniaków, świeża bazylia, marynata: majeranek, słodka papryka, sól, pieprz, cukier, kostka rosołowa, sok z mandarynki.
     Sposób przygotowania: Udka natrzeć marynatą dzień wcześniej. Ułożyć na skórkach od jabłek, polać bulionem z rozpuszczoną częścią miodu i upiec w temperaturze 180 stopni C. Udka podsmażyć na reszcie miodu z rodzynkami. Z umytych i obranych ziemniaków wydrążyć kulki, które usmażyć w głębokim tłuszczu. Upieczone udka ułożyć na podsmażonych jabłkach i polać sosem z miodu i rodzynek. Podawać z kulkami ziemniaczanymi.
     Smacznego.
oprac. mk

Najnowsze artykuły w dziale Poradnik

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
Reklama