
Autorem przepisu jest Benjamin Kozłowski z Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego przy Zespole Szkół i Placówek Oświatowych w Lidzbarku Warmińskim, uczestnik konkursu o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. Wypróbujcie go.
Składniki na 6 porcji: 600 g mięsa ze strusia, 300 g ryżu, 12 jabłek, 120 g żurawiny, 1 kostka rosołowa warzywna, sól, pieprz do smaku, 6 łyżeczek mąki ziemniaczanej, 6 łyżeczek masła, 300 ml oleju, 1 owoc avocado, 1 pęczek natki pietruszki, 6 łyżeczek brązowego cukru.
Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć, uformować stek i przyprawić do smaku. Ugotować ryż na sypko. Z jabłka przygotować dekorację (cząstki przesmażyć na brązowym cukrze), a część podpiec w piekarniku. Zagotować wodę z żurawinami, odcedzić owoce, z wywaru sporządzić sos. Usmażyć steki po kilka minut z każdej strony. Układać na talerzu steki, jabłka smażone i pieczone, polać sosem. Oddzielnie ułożyć brzoskwinie wypełnione ryżem i żurawinami. Udekorować avocado i zieloną natką pietruszki.
Smacznego.
Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć, uformować stek i przyprawić do smaku. Ugotować ryż na sypko. Z jabłka przygotować dekorację (cząstki przesmażyć na brązowym cukrze), a część podpiec w piekarniku. Zagotować wodę z żurawinami, odcedzić owoce, z wywaru sporządzić sos. Usmażyć steki po kilka minut z każdej strony. Układać na talerzu steki, jabłka smażone i pieczone, polać sosem. Oddzielnie ułożyć brzoskwinie wypełnione ryżem i żurawinami. Udekorować avocado i zieloną natką pietruszki.
Smacznego.
oprac. OK