
Autorem przepisu jest Emilia Kalita z Zespołu Szkół Gospodarczych i Warsztatów Szkolnych w Elblągu, uczestniczka konkursu o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. Wypróbujcie go.
Składniki na 6 porcji: 4 płaty soli, 4 średnie marchewki, 1 seler, 2 pory, 2 paczki szpinaku, sól, pieprz do smaku, 2 jaja, 1 kostka bulionu jarzynowego, 3 ząbki czosnku, 600 g ziemniaków, 40 g masła, 1 op. przyprawy do ryb.
Sposób przygotowania: Solę posypujemy przyprawą do ryb. Marchew i seler myjemy, obieramy i ucieramy na tarce na grubych oczkach. Część pora odkładamy, resztę drobno kroimy. Rozdrobnione warzywa obsmażamy i dusimy do miękkości z niewielką ilością wody i kostką bulionową. Gdy warzywa będą miękkie, odstawiamy je do wystygnięcia. Następnie nakładamy je na solę, zwijamy roladki i obwiązujemy krótko obgotowanym, pokrojonym w długie paski porem. Roladki układamy w garnku do gotowania na parze i gotujemy do momentu, gdy ryba będzie miękka. Ziemniaki gotujemy, odcedzamy, odparowujemy, dodajemy masło i ubijamy na puszystą masę (można dodać zamiast masła mleko lub margarynę). Na patelni obsmażamy szpinak, doprawiając wyciśniętym czosnkiem i solimy do smaku, następnie dodajemy jaja i czekamy, aż jaja się zetną. Na talerz porcjujemy szpinak i układamy na nim roladki z soli. Potrawę dekorujemy według uznania.
Smacznego.
Sposób przygotowania: Solę posypujemy przyprawą do ryb. Marchew i seler myjemy, obieramy i ucieramy na tarce na grubych oczkach. Część pora odkładamy, resztę drobno kroimy. Rozdrobnione warzywa obsmażamy i dusimy do miękkości z niewielką ilością wody i kostką bulionową. Gdy warzywa będą miękkie, odstawiamy je do wystygnięcia. Następnie nakładamy je na solę, zwijamy roladki i obwiązujemy krótko obgotowanym, pokrojonym w długie paski porem. Roladki układamy w garnku do gotowania na parze i gotujemy do momentu, gdy ryba będzie miękka. Ziemniaki gotujemy, odcedzamy, odparowujemy, dodajemy masło i ubijamy na puszystą masę (można dodać zamiast masła mleko lub margarynę). Na patelni obsmażamy szpinak, doprawiając wyciśniętym czosnkiem i solimy do smaku, następnie dodajemy jaja i czekamy, aż jaja się zetną. Na talerz porcjujemy szpinak i układamy na nim roladki z soli. Potrawę dekorujemy według uznania.
Smacznego.
oprac. ml