UWAGA!

Przepis na czwartek. Kuchnia węgierska

 Przepis na czwartek. Kuchnia węgierska

Dziś wypada przedostatni dzień z węgierską kuchnią. Słynie ona z wszechobecnej papryki, co dało się zauważyć w poprzednich przepisach. Jeśli są wśród Was fani kuchni środkowoeuropejskich to z pewnością zasmakujecie w dzisiejszym rosole po węgiersku z pierożkami i kotletem po debreczyńsku.

Rosół po węgiersku (składniki):
       - 1 kura
       - marchew
       - pietruszka
       - seler
       - 2-3 pomidory
       - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
       - cebula
       - czosnek
       - kilka suszonych grzybów
       - sól, pieprz
       - papryka ostra
       - szpinak
      
       Przygotowanie:
       Z kury przygotowujemy rosół, do którego dodajemy warzywa (marchew, seler, pietruszka). Gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy pomidory, pokrojone w ćwiartki.
       Po chwili dodajemy 2 łyżki koncentratu oraz przesmażoną cebulę, czosnek i kilka suszonych grzybów. Całość gotujemy ok. 10-20 min. i doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. Zupę podajemy z pierożkami.
       Pierożki ujhazi zaczynamy przygotowywać od farszu. Najpierw rozdrabniamy mięso z kury. Dodajemy sól, pieprz i mrożony szpinak. Po wyrobieniu ciasta na pierogi nadziewamy je przygotowanym farszem i gotujemy w osobnym garnku. Podajemy zalane rosołem.

 


      
       Kotlet po debreczyńsku (składniki):
       - schab 1 kg
       - sól, pieprz
       - cebula
       - 2 pomidory
       - kiełbasa podwędzana 200g
       - wędzony boczek 100g
       - papryka ostra
       - ziemniaki
       - ulubiona surówka
      
       Przygotowanie:
       Z mięsa wycinamy kotlety. Po rozbiciu posypujemy je solą i obsmażamy na patelni. W garnku obsmażamy cebulę, a następnie wkładamy kotlety i zalewamy wodą. Całość dusimy do miękkości.
       Kiedy mięso będzie miękkie, dodajemy, pokrojone w plasterki pomidory. Wrzucamy podwędzana kiełbasę oraz wędzony boczek. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. Najlepiej smakuje podane z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!
      
       Już jutro kolejne przepisy z kuchni węgierskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie węgierskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
      
      
      


       Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
       Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

Najnowsze artykuły w dziale Poradnik

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Uwaga! Opinia zostanie zamieszczona na stronie po zatwierdzeniu przez redakcję.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)