
Autorem przepisu jest Natalia Hampel z Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku, uczestniczka konkursu o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. Wypróbujcie go.
Składniki na 6 porcji: 6 marchewek, 3 cukinie, 1 szalotka, 3 filety z leszcza (po 0,25 kg), 0,15 kg długiego makaronu (może być spaghetti), sól, pieprz do smaku, 2 cytryny, ocet balsamiczny, 4 pomidory, oliwa z oliwek do smażenia.
Sposób przygotowania: Umyć i obrać marchewki i cukinie, pokroić w paski o grubości makaronu. Odłożyć część warzyw, pokroić w kosteczkę i wymieszać z szalotką. Ryby przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Do dużego garnka włożyć wkładkę do gotowania na parze, ułożyć na niej „warzywny makaron” i rybę, gotować 6-8 minut. W osobnym garnku ugotować makaron (ok. 7 minut), następnie schłodzić pod bieżącą zimną wodą i odcedzić. Ocet wymieszać z oliwą, solą i pieprzem. Ugotowane warzywa wymieszać z makaronem, skropić marynatą. Widelcem uformować ruloniki. Na talerzu ułożyć kostki z warzyw i ćwiartki obranego ze skóry pomidora, przykryć rybą i kolorowymi roladkami makaronowymi, całość polać resztą marynaty.
Smacznego
Sposób przygotowania: Umyć i obrać marchewki i cukinie, pokroić w paski o grubości makaronu. Odłożyć część warzyw, pokroić w kosteczkę i wymieszać z szalotką. Ryby przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Do dużego garnka włożyć wkładkę do gotowania na parze, ułożyć na niej „warzywny makaron” i rybę, gotować 6-8 minut. W osobnym garnku ugotować makaron (ok. 7 minut), następnie schłodzić pod bieżącą zimną wodą i odcedzić. Ocet wymieszać z oliwą, solą i pieprzem. Ugotowane warzywa wymieszać z makaronem, skropić marynatą. Widelcem uformować ruloniki. Na talerzu ułożyć kostki z warzyw i ćwiartki obranego ze skóry pomidora, przykryć rybą i kolorowymi roladkami makaronowymi, całość polać resztą marynaty.
Smacznego
oprac. mk