
Autorem przepisu jest Gabriela Hładio z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie, uczestnik konkursu o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. Wypróbujcie go.
Składniki na 6 porcji: 6 udek z kurczaka, Delikat do drobiu, 100 g migdałów, ½ słoiczka miodu, 40 g oleju do smażenia, 1 marchewka, sól, pieprz, curry, rozmaryn do smaku, 6 cebulek dymek, 1 op. grzybów shiitake, 0,5 l bulionu warzywnego, sos sojowy do smaku, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 0,25 l jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 op. słonecznika łuskanego, 300 g ryżu.
Sposób przygotowania: Udka umyć, osuszyć i oprószyć Delikatem, a następnie usmażyć w głębokim tłuszczu. Migdały przesmażyć z częścią miodu. Umytą i obraną marchew pokroić w grube paski, dymkę w krążki. Do rozgrzanego tłuszczu włożyć marchew, dymkę, grzyby shiitake i krótko obsmażyć. Dodać sól, pieprz, curry, podlać bulionem i krótko dusić. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną i jogurtem, doprawić sosem sojowym. Ugotować ryż na sypko, dodać przesmażony na 3 łyżkach miodu słonecznik i wymieszać. Ułożyć na talerzu udo, polać sosem, udekorować rozmarynem, limonką. Podawać z ryżem.
Smacznego.
Sposób przygotowania: Udka umyć, osuszyć i oprószyć Delikatem, a następnie usmażyć w głębokim tłuszczu. Migdały przesmażyć z częścią miodu. Umytą i obraną marchew pokroić w grube paski, dymkę w krążki. Do rozgrzanego tłuszczu włożyć marchew, dymkę, grzyby shiitake i krótko obsmażyć. Dodać sól, pieprz, curry, podlać bulionem i krótko dusić. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną i jogurtem, doprawić sosem sojowym. Ugotować ryż na sypko, dodać przesmażony na 3 łyżkach miodu słonecznik i wymieszać. Ułożyć na talerzu udo, polać sosem, udekorować rozmarynem, limonką. Podawać z ryżem.
Smacznego.
oprac. mk