
Autorem przepisu jest Adrian Barszcz z Zespołu Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku, uczestnik konkursu o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. Wypróbujcie go.
Składniki na 6 porcji: 1 duży kurczak, 100 g ugotowanego ryżu, 100 g moreli, 1 cebula, 50 g obranych migdałów, 50 g rodzynek, sól, pieprz, imbir, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, anyż, świeża kolendra do smaku, ½ szklanki śmietany, 1 szk. Rosołu, 50 g masła, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka skórki z cytryny, łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania: Umyć i osuszyć kurczaka.
Sporządzenie farszu: podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać ugotowany wcześniej ryż, migdały, rodzynki, wymieszać i doprawić do smaku.
Nafaszerować kurczaka nadzieniem i spiąć tuszki wykałaczkami. Zrumienić kurczaka ze wszystkich stron, podlać rosołem, dodać morele i dusić ok. 50 minut. Z wywaru i mąki ziemniaczanej sporządzić sos. Kurczaka wyporcjować na talerze, polać sosem i udekorować.
Smacznego.
Sposób przygotowania: Umyć i osuszyć kurczaka.
Sporządzenie farszu: podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać ugotowany wcześniej ryż, migdały, rodzynki, wymieszać i doprawić do smaku.
Nafaszerować kurczaka nadzieniem i spiąć tuszki wykałaczkami. Zrumienić kurczaka ze wszystkich stron, podlać rosołem, dodać morele i dusić ok. 50 minut. Z wywaru i mąki ziemniaczanej sporządzić sos. Kurczaka wyporcjować na talerze, polać sosem i udekorować.
Smacznego.
mk