
Autorem przepisu jest Karolina Paga z Zespołu Szkół nr 2 w Mrągowie, uczestniczka konkursu o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. Wypróbujcie go.
Składniki na 6 porcji: 6 piersi z kurczaka, 250 g moreli nasączonych w białym winie, 250 g malin, 150 g jogurtu naturalnego, 200 g ugotowanego na sypko ryżu, sól, pieprz do smaku, 1 czerwona papryka, 1 puszka kukurydzy, 1 pęczek bazylii, 3 czubate łyżki cukru pudru, 1 pęczek natki pietruszki.
Sposób przygotowania: Piersi przekroić tak, aby powstała kieszonka na nadzienie morelowe. Morele, które wcześniej były nasączone w białym winie, drobno pokroić i wypełnić kieszonki, aby można było je zamknąć. Następnie obtoczyć w mące. Piersi smażyć na rozgrzanym oleju do momentu uzyskania złotego koloru.
Sos z malin: Usmażyć maliny na suchej „patelni”, dodać cukier puder i smażyć do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelać wszystko do wysokiego naczynia, zmiksować i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć pestek.
Ryż: Do ugotowanego ryżu dodać pokrojoną drobną kosteczkę czerwoną paprykę, kukurydzę i drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać i doprawić.
Gotowe piersi wyłożyć na talerz, polać sosem. Potrawę podawać z ryżem.
Smacznego.
Sposób przygotowania: Piersi przekroić tak, aby powstała kieszonka na nadzienie morelowe. Morele, które wcześniej były nasączone w białym winie, drobno pokroić i wypełnić kieszonki, aby można było je zamknąć. Następnie obtoczyć w mące. Piersi smażyć na rozgrzanym oleju do momentu uzyskania złotego koloru.
Sos z malin: Usmażyć maliny na suchej „patelni”, dodać cukier puder i smażyć do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelać wszystko do wysokiego naczynia, zmiksować i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć pestek.
Ryż: Do ugotowanego ryżu dodać pokrojoną drobną kosteczkę czerwoną paprykę, kukurydzę i drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać i doprawić.
Gotowe piersi wyłożyć na talerz, polać sosem. Potrawę podawać z ryżem.
Smacznego.
oprac. mk