UWAGA!

Święta, Święta… i po Świętach,

a kilogramów ciałku przybyło. Jak się ich pozbyć i wrócić do kondycji sprzed świątecznego obżarstwa? Jak poprawić swoją sylwetkę i samopoczucie przed nadciągającą wiosną?

To, co można zrobić bez zbytniego nakładu kosztów, to przez dwa-trzy dni zamiast samochodem, poruszać się pieszo. Nie trzeba biegać, wystarczy przez kilka dni 30-minutowy spacer, by spalić pozostałe po świątecznych smakołykach kalorie. Do tego można wzbogacić swoje herbaciane menu o znaną z zabójczych dla tłuszczu właściwości herbatę Pu-erh. W pracy, w biurze zamiast porannej kawki herbata Pu-erh nie tylko pobudzi nas do życia, ale i zadziała zbawiennie na nasz układ trawienny, dzięki czemu nie będziemy tak senni po obfitych świątecznych smakołykach.
     Osoby, które chcą w sposób długofalowy zmienić sposób odżywiania się, zachęcam do zapoznania się z dietą zgodną z grupą krwi, która powstała dzięki wieloletniej obserwacji lekarzy pracujących z pacjentami m.in. na oddziałach kardiologicznych.
     Już w pierwszych dwóch tygodniach stosowania diety obserwuje się zwiększoną energię organizmu, utratę wagi, zmniejszenie dolegliwości ze strony układu trawienia, poprawę w zakresie chronicznych dolegliwości typu: astma, bóle głowy, zgaga, zaparcia.
     Odżywianie zgodne z planem dla Twojej grupy krwi pozwala też unikać wielu infekcji; zapanować nad wagą, gdyż ciało samo pozbywać się będzie toksyn i tłuszczu; zwalczać choroby zagrażające życiu, takie jak choroba wieńcowa, cukrzyca, niewydolność wątroby; uniknąć wielu czynników, które powodują gwałtowne pogarszanie się stanu komórek i w ten sposób zwalczać proces starzenia.
     Plan prawidłowego odżywiania dla grup krwi nie jest panaceum, ale jest to droga do odtworzenia naturalnych funkcji obronnych układu opornościowego, właściwego ustawienia zegara metabolicznego i oczyszczenia krwi z niebezpiecznych trucizn.
     Według dra Petera J. D’Adamo, „to, co żywnością jest dla jednego człowieka, może być trucizną dla drugiego”. Grupa krwi jest kluczem, który otwiera drzwi do tajemnic zdrowia, choroby, długowieczności, witalności i odporności psychicznej. Określona grupa krwi decyduje o podatności na choroby, o upodobaniu do żywności, a nawet o predyspozycjach do rodzaju wykonywanych ćwiczeń. Jest jednym z głównych czynników wpływających na bilans energetyczny organizmu oraz na skuteczność, z jaką spalane są kalorie.
     Dieta odnosząca się do grup krwi tłumaczy, dlaczego niektórzy ludzie tracą na wadze, stosując konkretne diety, podczas gdy inni nie, np. dieta wegetariańska powoduje rozkwit zdrowotny ludzi z grupą krwi „A”, natomiast osoby z grupą krwi „0”, stosując tę dietę pozbawioną protein zwierzęcych, z dnia na dzień czują się coraz gorzej.
     Praca dra D'Adamo jest rozszerzeniem ostatnich, przełomowych odkryć dotyczących ludzkiego DNA. Pokazuje, iż nie ma właściwego lub złego stylu życia i odżywiania się - są tylko właściwe lub niewłaściwe wybory, których dokonujemy w zależności od indywidualnych kodów genetycznych. W swojej książce dr D'Adamo prosi, by przed rozpoczęciem diety porozmawiać ze swoim lekarzem i dowiedzieć się, jaką grupę krwi się posiada. Następnie zachęca, by wypróbować dietę dla swojej grupy krwi przez co najmniej dwa tygodnie.
     Zamieszczone poniżej informacje dotyczące diety dra D'Adamo oparte są na jego książce „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi".
     
     Grupę krwi „O” charakteryzuje określenie „Myśliwy”
     Około 40 tysięcy lat temu nasi przodkowie zajęli najwyższe miejsce w łańcuchu pokarmowym, jedząc wyłącznie mięso. Było to wynikiem stylu życia łowcy, typowego dla ludzi epoki kamiennej. Organizmy naszych przodków przystosowały się do pożywienia, które zawierało w większości mięso, a ich wyznacznik antygenów grupowych miał najprostszą strukturę, określaną dziś jako grupa „O”. Współcześni ludzie z grupą „O”, by chronić swoje zdrowie, powinni jeść względnie duże ilości mięsa, które tylko u osób spala się jak paliwo w samochodzie i zamienia się na energię.
     Wskazane: czerwone chude mięso; zabronione: pszenica.
     „Myśliwy” wykazuje szczególną skłonność do chorób wirusowych, artretyzmu, zapalenia stawów, alergii i astmy oraz do zaburzeń krzepnięcia krwi. Często męczy go zgaga, wrzody trawienne, a także problemy z wypróżnieniami i nowotworem jelita grubego. W związku z nieustabilizowaną pracą tarczycy ma tendencję do zatrzymywania płynów w organizmie, a co za tym idzie, nadwagi i zmęczenia. Poniżej przedstawione są produkty, które należy spożywać oraz te, których powinno się unikać:
     Mięsa i drób. Wskazane: baranina, cielęcina, jagnię, mięso bawołu, mięso jelenia, serce, wątroba, wołowina, wołowina mielona. Unikać: bekonu, gęsi, szynki, wieprzowiny.
     Ryby i owoce morza. Wskazane: dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, okoń, pstrąg tęczowy, sardynka, sieja, sola, szczupak, śledź, tuńczyk. Unikać: kawioru, łososia wędzonego, ośmiornicy, suma, śledzia marynowanego.
     Jaja i nabiał. Wskazane: nie ma, ponieważ należy bardzo ograniczyć spożycie produktów mlecznych. Natomiast obojętnymi produktami są: kozi ser, masło, ser farmer, feta, mozzarella, sojowy, mleko sojowe. Unikać: chudego mleka, jogurtów wszystkich odmian, kefiru, koziego mleka, lodów, maślanki, pełnego mleka, serwatki, wszystkich pozostałych odmian sera.
     Oleje i tłuszcze. Wskazane: olej z oliwek, olej z siemienia lnianego. Unikać: oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy.
     Orzechy i pestki. Wskazane: pestki dyni, orzech włoski. Unikać: maku, masła z orzechów ziemnych, orzecha brazylijskiego, orzechów litchi, orzechów nerkowca, pistacjowych, ziemnych.
     Fasole i inne rośliny strączkowe. Wskazane: fasola, groch. Unikać: fasoli copper, navy, nerkowatej, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej.
     
     Osoby z grupą krwi „A” określane są jako „Rolnik”
     „Rolnik” wymaga stałego wzmacniania układu odpornościowego, ponieważ zbyt często nie potrafi rozpoznać wroga, co zwiększa ryzyko infekcji i nowotworów. Najczęściej występują tu candidosa (drożdżyca - grzybica) oraz wszelkie choroby dróg oddechowych, m.in. częste przeziębienia, katary, oskrzela, zapalenia ucha środkowego, migdałków, zatoki a także pneumonia (choroba płuc) i astma. Z chorób nowotworowych dominuje rak sutka, prostaty i trzustki oraz anemie złośliwe. Niekorzystna reakcja na stres połączona z predyspozycjami do większości chorób cywilizacyjnych sprawia, że w grupie „A” częściej niż w innych typach grup krwi stwierdza się choroby układu sercowo-naczyniowego, choroby serca oraz cukrzycę.
     Wskazane: wegetarianizm; zabronione: mięso i mleko
     Jeżeli osoby z grupą „A” spożywają mięso i mleko zwierzęce, istnieje ryzyko dyspepsji - niestrawności, ponieważ cechą tej grupy krwi jest zmniejszona produkcja soków żołądkowych i delikatne trawienie. W wyniku złego odżywiania występują zaburzenia gastryczne i wysoki poziom cholesterolu pociągający za sobą miażdżycę, a także zaburzenia funkcjonowania wątroby i woreczka żółciowego.
     Wskazane: warzywa, owoce, soki produkty roślinne. Najkorzystniejsze dla osób z grupą krwi „A” byłoby całkowite wyeliminowanie mięsa ze swojej diety. Unikać: baraniny, bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, królika, kuropatwy, szynki, wątróbki, wieprzowiny, wołowiny, wołowiny mielonej.
     Ryby i owoce morza. Wskazane: dorsz, karp, łosoś, makrela, pstrąg tęczowy, sardynka, sieja, szczupak, ślimaki, okoń. Ryby nie powinny być wędzone. Unikać: flądry, halibuta, homara, kalmara, kawioru, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, morszczuka, muli, okonia, ostrygi, ośmiornicy, raków, suma, śledzia, tuńczyka, węgorza, żab.
     Jaja i nabiał. Wskazane: mleko sojowe, ser sojowy. Obojętne: kefir, zsiadłe mleko. Unikać: mleka w każdej innej postaci, lodów, masła, maślanki, serwatki, sera brie, sera camembert, sera gouda, serka wiejskiego.
     Oleje i tłuszcze. Wskazane: oleje tłoczone na zimno, w tym olej z oliwek, olej z siemienia lnianego oraz z soi. Unikać: oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego.
     Orzechy i pestki. Wskazane: masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni. Unikać: orzecha brazylijskiego, orzechów nerkowca, pistacjowych.
     Fasole i inne rośliny strączkowe. Wskazane: czerwona soja, fasola, groch, strączkowe czerwone, zielone. Unikać: fasoli copper, navy, czerwonej, nerkowatej.
     Zboża. Wskazane: amarant, gryka, kasza. Unikać: kiełków pszenicy, otrębów pszenicy, płatków familia i siedem zbóż, pszenicy, skrobi, ziemniaków.
     Chleb i grzanki. Wskazane: chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej, wafle ryżowe. Unikać: angielskich grzanek, bułek z otrębami pszennymi, chleba pełnopszenicznego, chleba wieloziarnistego, chleba z mąki durum, chleba z mąki macowej, chleba wysokobiałkowego, pumpernikla.
     Ziarna i makarony. Wskazane: gryka, kasza, makaron, mąka ryżowa, mąka żytnia, owies. Unikać: makaronu grysikowego, makaronu ze szpinaku, mąki białej, mąki pełnopszenicznej.
     Warzywa. Wskazane: botwinka, brokuły, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, dynia, chrzan, cykoria, czosnek, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch, kiełki lucerny, marchew, mniszek lekarski, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, szpinak. Unikać: bakłażana, białej kapusty, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, grzybów shiitake, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, papryki, pomidorów, ziemniaków.
     Owoce. Wskazane: ananas, borówki, czarne jagody, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, wiśnia, jeżyny, morele, rodzynki, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone, żurawina. Unikać: bananów, mandarynek, mango, melona, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru.
     Soki i napoje. Wskazane: sok z ciemnej wiśni, sok z marchwi, sok z winogron, sok z moreli, sok z selera, sok z suszonej śliwki, sok z ananasa, sok grejpfrutowy, woda (z cytryną). Unikać: soku pomarańczowego, soku pomidorowego, soku z papai.
     Przyprawy. Wskazane: czosnek, imbir, melasa, miso, słód jęczmienny, sos sojowy, musztarda. Unikać: kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, pieprzu czerwonego, żelatyny, ketchupu, majonezu.
     Herbatki ziołowe. Wskazane: aloes, echinacea, głóg, dziurawiec, łopian, mleczny oset, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, kozieradka pospolita, lucerna, śliski wiąz, waleriana, zielona herbata, żeńszeń. Unikać: cayenne, czerwonej koniczyny, kociomiętki, rabarbaru, szczawiu, znamion kukurydzy.
     Używki. Wskazane: czerwone wino, herbata zielona, kawa bezkofeinowa. Unikać: coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych, piwa, wody Selzera, wody sodowej.
     
     Grupa krwi „B” określona jako „Koczownik".
     Grupa „B” rozwinęła się między 10, a 15 tysiącami lat p.n.e., kiedy rosnąca liczba ludności na skutek wielkich emigracji przeniosła się z Afryki w chłodniejsze rejony Azji. Odmienne warunki klimatyczne i koczowniczy sposób życia wymagały diety złożonej zarówno z pokarmów roślinnych, jak i zwierzęcych. Taka genetyczna próba połączenia rozbieżnych kultur i grup ludzi wykształciła grupę „B”. Potomkowie koczowników z grupą krwi „B” osiągnęli swoistą równowagę i mogą zjadać wszystkie rodzaje pożywienia, w tym także więcej mięsa niż osoby z grupą krwi „A”. Stąd też zalecany jadłospis jest najbardziej zróżnicowany i najmniej restrykcyjny. Osoby z grupą „B” jako jedyne w pełni tolerują produkty mleczne, które przykładowo dla grupy „A” są niewskazane. Ciekawostką jest to, że pomimo dużej różnorodności pokarmów, nie mogą spożywać pomidorów, a z drobiu - kurczaków.
     Silny, sprawnie działający system immunologiczny „Koczownika” stawia opór groźnym chorobom typowym dla współczesnego życia. Natura obdarzyła osoby z grupą „B” lepszym zdrowiem niż te z pozostałymi grupami. Nie należy zapominać jednak, że cechy genetyczne tej grupy również nie są pozbawione słabych punktów. Słabym punktem „Koczownika” jest zwiększona podatność na infekcje wirusowe - choroby autoimmunologiczne, alergia na mięso kurczaka (szczególnie pierś), gluten i kukurydzę, choroby nerek, cukrzyca, kamienie żółciowe, choroby układu krążenia, a przede wszystkim zawały, wylewy i udary oraz zaburzenia centralnego układu nerwowego, sclerosis multiplex (stwardnienie rozsiane) oraz syndrom chronicznego zmęczenia. Poniżej przedstawione są produkty, które należy spożywać oraz te, których powinno się unikać:
     Mięsa i drób. Wskazane: baranina, dziczyzna, jagnię, królik. Unikać: bekonu, gęsi, kaczki, kurczaków, kuropatwy, przepiórek, serc, szynki, wieprzowiny.
     Ryby i owoce morza. Wskazane: dorsz, flądra, łosoś, jesiotr, kawior, makrela, szczupak, morszczuk, pstrąg, sardynka, sola. Unikać: homara, ostryg, ośmiornicy, raka, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, sardeli, ślimaków, węgorza, żab.
     Jaja i nabiał. Wskazane: chude mleko, jogurt, jogurt z owocami, kefir, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski. Unikać: lodów, sera blue.
     Oleje i tłuszcze. Wskazane: olej z oliwek. Unikać: oleju z kukurydzy, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego, oleju słonecznikowego, oleju canola.
     Orzechy i pestki. Wskazane: Większość orzechów i pestek nie jest wskazana dla grupy „B”. Unikać: masła sezamowego, masła słonecznikowego, masła orzechowego, orzechów nerkowca, nasion pinii, orzechów pistacjowych, maku, pestek dyni, pestek słonecznika, siemienia sezamu.
     Fasole i inne rośliny strączkowe. Wskazane: fasolka navy, fasolka nerkowata. Unikać: fasoli czarnej, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej.
     Zboża. Wskazane: orkisz, otręby owsa, otręby ryżowe, owsianka, proso, ryż dmuchany. Unikać: amarantu, gryki, jęczmienia, kukurydzianki, nasion pszenicy, otrębów pszenicy, płatków kukurydzianych, siedem zbóż, żyta.
     Chleb i grzanki. Wskazane: chleb z brązowego ryżu, chleb esseński, proso, wafle ryżowe, pieczywo chrupkie wasa. Unikać: bułek kukurydzianych, chleba z otrębów pszennych, chleba wieloziarnistego, 100-proc. chleba żytniego, chrupek żytnich, mąki durum, obwarzanek, pełnopszennego chleba.
     Ziarna i makarony. Wskazane: mąka z owsa, mąka ryżowa. Unikać: dzikiego ryżu, gryki, mąki couscous, mąki glutenowej, mąki jęczmiennej, mąki pszennej, mąki pszennej bulgur, mąki żytniej, pszennej mąki durum.
     Warzywa. Wskazane: bakłażan, botwinka, brokuły, buraki, fasola limejska, gorczyca, grzyby shiitake, kapusta bezgłowa, kapusta biała, kapusta chińska, kapusta czerwona, kalafior, marchew, pasternak, pietruszka, papryka czerwona, papryka zielona, papryka żółta, słotkie ziemniaki. Unikać: awokado, dyni, karczocha amerykańskiego, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej, kukurydzy żółtej, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, oliwek zielonych, pomidorów, rzodkiewki, tofu.
     Owoce. Wskazane: ananas, banan, czarne winogrona, jeżyna, papaja, śliwki ciemne, śliwki czerwone, śliwki zielone, winogrona. Unikać: granatów, karamboli, opuncji, orzechów kokosowych, rabarbaru.
     Soki i napoje. Wskazane: sok z ananasa, sok z kapusty, sok z papai, sok z winogron, sok z żurawiny. Unikać: soku pomidorowego.
     Przyprawy. Wskazane: curry, chrzan, imbir, pieprz cayenne, pietruszka. Unikać: cynamonu, czarnego mielonego pieprzu, esencji migdałowej, korzennika lekarskiego, pieprzu białego, skrobi kukurydzianej, słodu jęczmiennego, syropu kukurydzianego, tapioki, żelatyny, ketchupu.
     Herbatki ziołowe. Wskazane: imbir, lukrecja, liście malin, mięta pieprzowa, owoce dzikiej róży, pietruszka, szałwia, żeńszeń. Unikać: aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny, goryczki, kozieradki pospolitej, lipy, podbiału, rabarbaru, tasznika pospolitego, kukurydzy.
     Używki. Wskazane: zielona herbata. Unikać: coca-coli, likierów destylowanych, napojów gazowanych, wody sodowej.
     
     Grupa krwi „AB” określana jako „Enigma”.
     Grupa krwi „AB” jest najmłodszą z grup, istniejącą najwyżej od 1500 lat. Jest ona wynikiem połączenia genetycznego grupy „A” i „B”. Ta genetyczna dwoistość sprawia, że nie da się jednoznacznie określić jej cech i skłonności, dlatego też dr D’Adamo określił ją jako enigmatyczną. Czasami złożone antygeny tej grupy „AB” charakteryzują się właściwościami typu „A”, w innym przypadku wykazują cechy przypisane grupie „B”. Najczęściej jednak są kombinacją ich największych sił i słabości. Osoby z grupą „AB” nie powinny jeść zbyt wiele mięsa. Większość żywności, która jest polecana lub niewskazana w grupach „A” i „B”, jest na ogół również wskazana względnie zła dla grupy „AB”. Wyjątek stanowią np. pomidory, których osoby z grupą „A” i „B” nie powinny spożywać, a osoby z grupą „AB” mogą spożywać bez żadnych dostrzegalnych skutków ubocznych.
     Współcześni ludzie z grupą „AB”, by chronić swoje zdrowie, wymagają stałego wzmacniania układu odpornościowego, ponieważ zbyt często nie potrafi rozpoznać wroga, co zwiększa ryzyko infekcji i nowotworów. Układ immunologiczny ludzie z grupą „AB” odziedziczyli po przodkach grupy „A”. Reaguje negatywnie na wszystko to, na co reagują grupy krwi „A” i „B”. Niekorzystna reakcja na stres połączona z predyspozycjami do większości chorób cywilizacyjnych sprawia, że w grupie „AB” stwierdza się choroby układu sercowo-naczyniowego, astmę oraz cukrzycę. Bardzo ważny problem zdrowotny w tej grupie jest zmniejszone wydzielanie soków żołądkowych, zapalenie woreczka żółciowego, a także zaburzenia funkcjonowania układu krwionośnego i skłonność do nowotworów, jak w grupie „A”. Słabym punktem „Enigmy” jest zwiększona podatność na infekcje wirusowe, choroby autoimmunologiczne, zaburzenia centralnego układu nerwowego oraz takie choroby układu krążenia jak zawały, wylewy i udary. Poniżej przedstawione są produkty, które należy spożywać oraz te, których powinno się unikać:
     Mięsa i drób. Wskazane: baranina, indyk, jagnię, królik. Unikać: bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, kuropatwy, kurczaków, mięsa bawołu, przepiórek, serc, szynki, wieprzowiny, wołowiny.
     Ryby i owoce morza. Wskazane: tuńczyk, dorsz, jesiotr, łosoś, makrela, pstrąg tęczowy, sardynka, szczupak, ślimaki, morszczuk. Unikać: flądry, halibuta, homara, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, okonia, ostrygi, ośmiornicy, raków, sardeli, śledzia (marynowanego), węgorza, żab.
     Jaja i nabiał. Wskazane: jogurt, kefir, kwaśna śmietana, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski. Unikać: lodów, masła, maślanki, pełnego mleka, sera amerykańskiego, sera blue, sera brie, sera camembert, sera parmesan.
     Oleje i tłuszcze. Wskazane: olej z oliwek. Unikać: oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju słonecznikowego, oleju sezamowego.
     Orzechy i pestki. Wskazane: kasztany jadalne, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, masło z orzeszków ziemnych. Unikać: masła sezamowego, orzechów laskowych, masła słonecznikowego, maku, pestek dyni, siemienia sezamu, pestek słonecznika.
     Fasole i inne rośliny strączkowe. Wskazane: fasolka czerwona, fasolka navy, fasola pinto, soczewica zielona. Unikać: fasoli nerkowatej, groszku „czarne oczko”.
     Zboża. Wskazane: orkisz, otręby ryżowe, otręby owsa, owsianka, proso, ryż dmuchany. Unikać: gryki, mąki kukurydzianej, płatków kukurydzianych.
     Chleb i grzanki. Wskazane: chleb z brązowego ryżu, chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej, 100-proc. chleb żytni, chrupki fin, pieczywo chrupkie wasa, pieczywo chrupkie żytnie, pieczywo z prosa, wafle ryżowe. Unikać: bułek kukurydzianych.
     Ziarna i makarony. Wskazane: dziki ryż, makarony z mąki z kiełków pszenicy, makarony z mąki owsianej, makarony z mąki ryżowej, makarony z mąki żytniej, ryż biały, ryż brązowy. Unikać: kaszy gryczanej.
     Warzywa. Wskazane: botwinka, brokuły, burak, gorczyca, jarmuż, kalafior, kapusta bezgłowa, kiełki lucerny, karczoch, kiełki lucerny, mniszek lekarski, oberżyna, ogórek, pasternak, pietruszka, seler, por, słodkie ziemniaki, tofu. Unikać: awokado, fasoli limejskiej, grzybów shitake, kiełków mung, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej, kukurydzy żółtej, oliwek czarnych, papryki: czerwonej, zielonej, żółtej, rzodkiewki.
     Owoce. Wskazane: ananas, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, wiśnia, malino-jeżyna, śliwki czerwone, zielone, wiśnia, winogrona, czarne, zielone, czerwone, żurawina. Unikać: bananów, mango, gruszek, granatów, karamboli, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru.
     Soki i napoje. Wskazane: sok z ciemnej wiśni, sok z marchwi, sok z marchwi, sok z papai, sok z selera, sok z winogron, sok z żurawiny. Unikać: soku pomarańczowego. Przyprawy. Wskazane: curry, chrzan, czosnek, pietruszka. Unikać: anyżku, esencji migdałowej, kaparów, octu balsamicznego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, pieprzu czerwonego, skrobi kukurydzianej, słodu jęczmiennego, żelatyny. Z powodu podatności grupy AB na raka żołądka należy unikać wszystkich przypraw marynowanych, a także ketchupu, kwaśnych marynat, marynat z koprem, marynat koszernych, marynat słodkich.
     Herbatki ziołowe. Wskazane: echinacea, głóg, łopian, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, liście truskawek, lucerna, zielona herbata, żeńszeń. Unikać: aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny, goryczki, kozieradki, lipy, rabarbaru.
     Używki. Wskazane: kawa, herbata zielona. Unikać: coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych.
     
     Więcej szczegółów na temat odżywiania zgodnego z grupą krwi znaleźć można w książce: Peter J.D'Adamo i Catherine Whitney, „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi”, Warszawa 1998.
mk

Najnowsze artykuły w dziale Jej portEl

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...
Reklama