
Polacy masowo rozpoczynają sezon grillowy. Czy to w ogródkach, na działkach lub po prostu na balkonach... W całym mieście w czasie weekendów można poczuć smak pieczonych kiełbasek, karkówki czy kaszanki.
Grillowanie staje się naszym narodowym sportem. Robią to wszyscy i wszędzie. Sąsiedzi nie mają nic do gadania, w końcu wolność Tomku w swoim domku... Ale jednak zanim zadowoleni wyniesiemy grilla na balkon w naszym bloku, warto pomyśleć, czy zapach spalonej karkówki na pewno wszystkim przypadnie do gustu. Poza tym, czy nie przyjemniej przejechać się nad jezioro do Jeleniej Doliny lub do Kadyn? Fakt, ruszt najlżejszy nie jest, ale prawdziwy grill to grill na łonie natury, a nie nad ulicą pełną samochodów, gdy zapach potraw miesza się z mało przyjemną wonią benzyny.
Idealnym miejscem do grillowania jest takie, w którym możemy być osłonięci od wiatru. Jednak ważne jest także to, na jakim „paliwie” przygotujemy potrawy. Najlepiej więc używać wyłącznie drewna przeznaczonego do grillowania. Nie wolno używać jako podpałki czy do samego palenia plastików, kartonów czy drewna nasączonego chemicznymi substancjami albo pomalowanego. Aby mięso było bardziej aromatyczne, można wrzucić do paleniska np. owoce jałowca lub łupiny orzecha. Najlepszy do palenia w grillu jest naturalny węgiel. Można również palić brykietami, dostępnymi na prawie każdej stacji benzynowej czy w większych sklepach. Jeśli chodzi o wybór samego grilla, w sklepach jest cała masa różnych rusztów. Znawcy polecają jednak te droższe, z pokrywką, dzięki której unikniemy spalenia potrawy z wierzchu, a niedopieczenia w środku.
Jak grillować? Najpierw należy wybrać odpowiednie mięso. Najlepiej by było dość chude, pokrojone na nieduże kawałki tak, by mogło się dobrze i równomiernie upiec. Możemy także piec ryby! Z mięs najlepiej smakuje karkówka, dobre są również piersi drobiowe, cielęcina, żeberka oraz, oczywiście, kiełbasa, a także kaszanka. Potrawy lepiej kłaść nie bezpośrednio na ruszcie, ale na specjalnych, aluminiowych tackach jednorazowych. Dzięki temu za każdym razem będziemy pewni ich czystości, a co ważniejsze, tłuszcz z potraw nie będzie kapał bezpośrednio na żar, co powoduje wydzielanie się szkodliwych związków.
Mięso najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej - zamarynować w ulubionym sosie. Najprostsza marynatę wykonamy, mieszając kilka łyżek oleju (ilość składników dostosowujemy do tego, ile mięsa przygotowujemy ) z solą, pieprzem i zgniecionymi ząbkami czosnku. W czasie grillowania można polewać mięso piwem albo po prostu wodą, by było miękkie i delikatne. Nie pieczemy potraw mrożonych, ale zawsze świeże.
Potrawy z grilla, jeśli dobrze przyrządzone, są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, a co dla niektórych pań jest najważniejsze - mniej tuczące niż smażone na patelni. Można piec nie tylko mięso i ryby, ale także warzywa, m.in. paprykę, ziemniaki, kabaczki i czosnek, który po upieczeniu będzie miękki i idealny do rozsmarowania na chlebie. Niektórzy uwielbiają także owoce z grilla, banany czy też jabłka. Warto improwizować i próbować różnych smaków, w końcu ma to być przede wszystkim przyjemność. Udanego grillowania!
Idealnym miejscem do grillowania jest takie, w którym możemy być osłonięci od wiatru. Jednak ważne jest także to, na jakim „paliwie” przygotujemy potrawy. Najlepiej więc używać wyłącznie drewna przeznaczonego do grillowania. Nie wolno używać jako podpałki czy do samego palenia plastików, kartonów czy drewna nasączonego chemicznymi substancjami albo pomalowanego. Aby mięso było bardziej aromatyczne, można wrzucić do paleniska np. owoce jałowca lub łupiny orzecha. Najlepszy do palenia w grillu jest naturalny węgiel. Można również palić brykietami, dostępnymi na prawie każdej stacji benzynowej czy w większych sklepach. Jeśli chodzi o wybór samego grilla, w sklepach jest cała masa różnych rusztów. Znawcy polecają jednak te droższe, z pokrywką, dzięki której unikniemy spalenia potrawy z wierzchu, a niedopieczenia w środku.
Jak grillować? Najpierw należy wybrać odpowiednie mięso. Najlepiej by było dość chude, pokrojone na nieduże kawałki tak, by mogło się dobrze i równomiernie upiec. Możemy także piec ryby! Z mięs najlepiej smakuje karkówka, dobre są również piersi drobiowe, cielęcina, żeberka oraz, oczywiście, kiełbasa, a także kaszanka. Potrawy lepiej kłaść nie bezpośrednio na ruszcie, ale na specjalnych, aluminiowych tackach jednorazowych. Dzięki temu za każdym razem będziemy pewni ich czystości, a co ważniejsze, tłuszcz z potraw nie będzie kapał bezpośrednio na żar, co powoduje wydzielanie się szkodliwych związków.
Mięso najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej - zamarynować w ulubionym sosie. Najprostsza marynatę wykonamy, mieszając kilka łyżek oleju (ilość składników dostosowujemy do tego, ile mięsa przygotowujemy ) z solą, pieprzem i zgniecionymi ząbkami czosnku. W czasie grillowania można polewać mięso piwem albo po prostu wodą, by było miękkie i delikatne. Nie pieczemy potraw mrożonych, ale zawsze świeże.
Potrawy z grilla, jeśli dobrze przyrządzone, są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, a co dla niektórych pań jest najważniejsze - mniej tuczące niż smażone na patelni. Można piec nie tylko mięso i ryby, ale także warzywa, m.in. paprykę, ziemniaki, kabaczki i czosnek, który po upieczeniu będzie miękki i idealny do rozsmarowania na chlebie. Niektórzy uwielbiają także owoce z grilla, banany czy też jabłka. Warto improwizować i próbować różnych smaków, w końcu ma to być przede wszystkim przyjemność. Udanego grillowania!