Państwowa Inspekcja Handlowa w Elblągu przeprowadziła kontrolę w trzech placówkach gastronomiczno-handlowych znajdujących się na terenie elbląskich wyższych uczelni oraz klubów i domów studenckich.
Inspektorzy badali rzetelność obsługi konsumentów w zakresie przestrzegania deklarowanej masy potraw oferowanych na posiłki konsumentom oraz prawidłowość pobierania należności za sprzedawane artykuły. W tym zakresie nie stwierdzono żadnych nieprawidłowości. Sprawdzano także jakość wyrobów kulinarnych w 31 partiach pod względem smaku, zapachu, konsystencji i wyglądu zewnętrznego. Jakość potraw nie budziła zastrzeżeń. Również nie zakwestionowano przestrzegania terminów przydatności do spożycia oferowanych do sprzedaży artykułów. Towary w opakowaniach jednostkowych oznakowane były zgodnie z wymogami Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej oraz postanowieniami Polskich Norm. Żadna z placówek nie oferowała do sprzedaży artykułów pochodzenia zagranicznego. We wszystkich placówkach przestrzegano przepisy sanitarne w produkcji i obrocie środkami spożywczymi. W jednej placówce trzy osoby nie posiadały przeszkolenia sanitarnego. Środki spożywcze składowane były w warunkach uniemożliwiających ich zanieczyszczenie lub zepsucie. W jednej nowootwartej placówce stwierdzono brak zaświadczenia o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej. W dwóch kontrolowanych placówkach prowadzona była sprzedaż obiadów abonamentowych. Cena obiadu abonamentowego w bieżącym roku akademickim wynosi 7 zł, z czego 3,50 zł pokrywa student, a resztę kwoty dopłaca uczelnia. W skład zestawu obiadowego wchodzi zupa, drugie danie, surówka i kompot. W stołówkach stawka żywieniowa ustalana jest przez właścicieli kontrolowanych placówek w porozumieniu z radą uczelni. Jedna placówka nie prowadziła żywienia abonamentowego, z powodu niewielkiej liczby studentów, którzy chcieliby korzystać z posiłków. Podsumowując wyniki przeprowadzonych kontroli inspektorzy stwierdziły, że nastąpiła znaczna poprawa w zakresie przestrzegania obowiązujących przepisów przez właścicieli punktów gastronomicznych działających na terenie wyższych uczelni. Inspektorzy nie kwestionowali oferowanych do sprzedaży artykułów spożywczych ze względu na przeterminowanie, nie stwierdzono również oferowania potraw niewłaściwej jakości.
IG