UWAGA!

Specjal za rzeką

 Elbląg, Specjal za rzeką
fot. AD

Sfinalizowaliśmy już wszystkie działania przygotowawcze – powiedział dziś (19 grudnia) Roman Korzeniowski, dyrektor elbląskiego Browaru Grupy Żywiec. – W przyszłym roku – zrobię wszystko, żeby to było jak najszybciej – będzie gotowa dokumentacja techniczna. „Specjal Pub” powstanie, tego nie da się już odwrócić. To będzie taka duma elbląskiego Browaru, ale też Grupy Żywiec.

Przypomnijmy, Grupa Żywiec kupiła od miasta działkę przy ulicy Wybrzeże Gdańskie na Wyspie Spichrzów, między ulicą Warszawską a rzeką Elbląg. Grupa Żywiec zamierza tam odbudować historyczny obiekt dawnej giełdy, w którym otworzy pierwszą w Elblągu pijalnię piwa Grupy – „Specjal Pub”.
       Niewielka działka – o powierzchni 0,026 ha – kosztowała 150 tys. zł. Inwestor zobowiązał się do odtworzenia historycznego budynku dawnej giełdy, z zachowaniem jego usytuowania i kształtu. Budowę poprzedzą badania archeologiczne, bo działka leży w zabytkowej części Wyspy Spichrzów.
       W „Specjal Pubie” ma być serwowane głównie piwo Specjal, ale też inne piwa elbląskiego Browaru i Grupy Żywiec, także dobre jedzenie. Pub ma się wyróżniać zabytkowym wystrojem i klimatem.
       Budowa ma być zakończona do 31 grudnia 2013 r. Po otwarciu „Specjal Pub” będzie dzierżawiony i zarządzany przez firmę zewnętrzną, wyłoniona w przetargu. W Polsce jest już ponad 100 pubów wyposażonych przez Grupę Żywiec, „Specjal Pub” będzie pierwszym takim w Elblągu.
       Ta inwestycja wygląda już bardzo konkretnie, ale można się spodziewać dalszych inwestycji Grupy Żywiec w Elblągu.
       – Bardzo optymistycznie widzę przyszłość Elbląga i naszego Browaru – powiedział Roman Korzeniowski. – Mamy świetną załogę. W skali całego Heinekena, na ponad 160 browarów na całym świecie, uzyskujemy wyniki jedne z najlepszych. Nie powiem, że jesteśmy numerem jeden Heinekena na świecie, ale na pewno jesteśmy jego numerem jeden w Europie środkowo-wschodniej. Elbląg w środowisku „heinekenowskim” jest naprawdę bardzo korzystnie postrzegany i oczekiwania w stosunku do mnie i do Browaru są duże. Można się spodziewać pewnych decyzji, także inwestycyjnych. W obecnych warunkach już się dużo więcej nie zrobi, jeśli chodzi np. o jakiś większy wolumen, ale jeżeli dojdziemy od 3 mln hektolitrów piwa rocznie... W tym roku, mimo niesprzyjającego lata, zrobimy 2,6 mln hektolitrów piwa. To będzie drugi najlepszy wynik w historii naszego Browaru. To o czymś świadczy...
      
Piotr Derlukiewicz

Najnowsze artykuły w dziale Gospodarka

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (od najstarszych opinii)
Reklama