UWAGA!

Mleko pod kontrolą

Mleko jest za tłuste, śmietanka ma za mało białka, a twaróg jest gorzki - do takich wniosków doszli kontrolerzy Państwowej Inspekcji Handlowej po sprawdzeniu pięciu elbląskich hurtowni.

Kontrolerzy elbląskiej delegatury Państwowej Inspekcji Handlowej zbadali jakość mleka i przetworów mlecznych oferowanych do sprzedaży w lokalnych hurtowniach. Zbadali 66 partii produktów mleczarskich o wartości 6 tys. 264 zł. Zakwestionowali jakość 12 partii o wartości ok. 2 tys. zł. Do badań laboratoryjnych pobrali próby z 25 partii przetworów mlecznych (wartość 4 tys. 166 zł), z czego zakwestionowali jakość 8 partii (wartość 1 tys. 855 zł), m.in. ze względu na: mleko UHT 3,2 proc. było za tłuste (3,4 proc.) i zbyt kwaśnie, śmietanka UHT 9 proc. zawierała za mało białka (wyniki 2,8 proc. i 3,0 proc, a miało być deklarowane 3,4 proc.), twaróg świeży wiejski zawierał za dużo wody (ponad 76 proc., a wymaganych jest nie więcej niż 73 proc.), był także zbyt rzadki. Twaróg półtłusty natomiast miał smak goryczki.
     Wszystkie oferowane do sprzedaży artykuły mleczne były zdatne do spożycia.
     - Przyczyną stwierdzonych wad jakościowych badanych przetworów mlecznych jest nieodpowiedni nadzór nad procesami produkcyjnymi oraz nieprawidłowe funkcjonowanie laboratoriów zakładowych - twierdzą inspektorzy inspekcji handlowej.
     Ponadto kontrolerzy sprawdzili, jak przestrzegane są przepisy ustawy o towarach paczkowanych. Zbadali zgodność masy rzeczywistej z deklaracją producenta 19 partii towarów. Wyniki tych badań wprawdzie wykazały nieznaczne odchylenia, lecz mieściły się w granicach błędu. 25 partii towarów sprawdzili pod kątem zgodności oznakowania z przepisami tej ustawy i zakwestionowali oznakowanie 5 partii - ze względu na niewłaściwą wysokość cyfr i liter oraz zastosowanie niewłaściwej jednostki pojemności (0,5 l zamiast 500 ml lub cm3). O stwierdzonych nieprawidłowościach kontrolerzy poinformowali Urzędy Miar.
     Są i dobre informacje w raporcie pokontrolnym PIH. Wszyscy skontrolowani przedsiębiorcy prowadzą legalną działalność w oparciu o wpis do Krajowego Rejestru Sądowego, mają też zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej.
     Miejsce i rodzaj wykonywanej działalności były zgodne z danymi figurującymi we wpisach. Badane placówki znajdują się pod stałym nadzorem służb sanitarnych, a zatrudniony w nich personel posiadał pracownicze książeczki zdrowia z aktualnymi
     wpisami lekarskimi. Ponadto warunki przechowywania produktów mleczarskich we wszystkich skontrolowanych placówkach były zgodne z zaleceniami producentów. Sposób składowania produktów zabezpieczał je przed uszkodzeniem lub zabrudzeniem opakowań.
     Kontrolerzy PIH sprawdzili również, jak przestrzegane są przepisy ustawy o języku polskim. W tym celu sprawdzili oznakowanie 66 partii przetworów mlecznych. Nie odnotowali żadnych nieprawidłowości.
     Do zakładów produkcyjnych, których przetwory były kwestionowane, skierowano pisma informujące o wynikach analiz laboratoryjnych, aby zakłady te podjęły działania zmierzających do poprawy jakości produkowanych przetworów mlecznych. Przesłano również informacje do inspektoratów Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych.
     
A

Najnowsze artykuły w dziale Gospodarka

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...
Reklama