www.portEl.pl    Elbląska Gazeta Internetowa portEl.pl

      Przepis na środę. Kuchnia polska

      Przepis na środę. Kuchnia polska

Trzeci dzień z kuchnia polską w naszym poradniku to trzecia porcja dwudaniowego obiadu przygotowanego wspólnie przez portEl.pl i Pizzerie da Vinci. Na półmetku tygodnia znajdziecie u nas przepisy na zupę fasolową z zacierkami oraz udko z kurczaka. Mamy nadzieję, że Wam zasmakuje.

Zupa fasolowa z zacierkami (składniki):
       - marchewka
       - pietruszka
       - paczka fasoli
       - 150g boczku wędzonego
       - 3 ziemniaki
       - mąka
       - jajko
       - 2 cebule
       - sól, majeranek
       - natka pietruszki
      
       Przygotowanie:
       Fasolę namoczyć i pozostawić na całą noc. Gotować tak, by była lekko twarda, a następnie odcedzić. Marchewkę i pietruszkę pokroić w paski, ugotować i dodać ziemniaki.
       Boczek pokroić w kostkę, dodać do warzyw i gotować do momentu, aż wszystkie produkty będą miękkie, następnie dodać fasolę.
       Z mąki i jajka oraz odrobiny wody zrobić ciasto. Po wyrobieniu powinno być twarde. Rwać ciasto i rzucać na gotującą się zupę. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju i dodać do zupy. Doprawić solą i majerankiem. Podawać ze świeżo posiekaną natką pietruszki.


      
       Udko z kurczaka (składniki):
       - udko z kurczaka
       - sól, pieprz
       - słodka papryka w proszku
       - ziemniaki
       - marchew
       - chrzan
       - cukier
       - śmietana
      
       Przygotowanie:
       Oczyszczone i umyte udko z kurczaka, nacieramy dokładnie solą, pieprzem oraz słodką papryką w proszku. Robimy to wcześniej, gdyż po tej czynności odstawiamy doprawione mięso na 3-4 godz. do lodówki. Aby je upiec, wkładamy do piekarnika rozgrzanego na ok. 200°C. W między czasie gotujemy ziemniaki i przygotowujemy surówkę z marchwi.
       Surówka z marchwi: marchew ścieramy na tarce. Następnie dodajemy chrzan, cukier i sól. Na samym końcu zalewamy śmietaną i intensywnie mieszamy.
       Gdy udko będzie upieczone podajemy je z ziemniakami i surówką. Smacznego!
      
       Już jutro kolejne przepisy z kuchni polskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
      
      

Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
       Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

.    
2014-03-12 14:06